Aktualności
Jak wybrać idealny pasztet?
Jak wybrać idealny pasztet?

 

Jak wybrać idealny pasztet?

 

Każda rodzina ma swoje sprawdzone potrawy, które pojawiają się na rodzinnych stołach. Niektóre z tych potraw są spożywane tylko w określonym czasie, dzięki czemu jeszcze mocniej kojarzą się z wyjątkowymi wydarzeniami.

 

Coraz częściej w menu pojawia się również pasztet. Domowy pasztet idealnie uświetni uroczystą kolację. Niestety przygotowanie domowego pasztetu zabiera sporo czasu, którego nie mamy w nadmiarze. Na szczęście rozwiązaniem tego problemu są produkty od sprawdzonych producentów.

 

Cechy idealnego pasztetu

Na co zwracać uwagę podczas wybierania idealnego pasztetu?

 

 

Przede wszystkim na skład. Ważne, aby był jak najlepszej jakości. Unikaj sztucznych wypełniaczy i niepotrzebnych dodatków, konserwantów. Najczęściej spotykane są pasztety z mięsa drobiowego: z kurczaka czy indyka. Wykwintny smak nadaje z pewnością mięso królicze. Można spotkać się również z pasztetami z dodatkiem wieprzowiny. Zachęcamy do testowania różnych smaków i wybrania tego, który zadowoli nasze oczekiwania.

 

Dodatek suszonych owoców w pasztecie nadaje mu delikatnej słodyczy, która kontrastuje z wytrawnym smakiem mięsa. Bardzo popularnym dodatkiem jest suszona żurawina, która łączy w sobie nuty kwasowości ze słodyczą. P asztet z suszoną żurawiną jest doskonałym pomysłem dla osób, które lubią klasykę przełamaną nowoczesnością.

 

Klasyczny smak

Wybór pasztetów dla wielbicieli klasyki jest bardzo szeroki. Dobrej jakości pieczony pasztet sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można go zaproponować gościom jako osobne danie, podgrzany i podany z dodatkami takimi jak wytrawna konfitura z owoców, albo chrzan. Inną opcją jest pasztet na zimno zaserwowany jako element kolacji lub zimnego bufetu. Najmłodsi z chęcią zjedzą po prostu kanapki z pasztetem. Delikatny, puszysty pasztet z mięsa drobiowego spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających małych krytyków.

Ważny wybór

Podsumowując, na co warto zwrócić uwagę podczas kupowania gotowego pasztetu? Najważniejszy jest skład — brak niepotrzebnych wypełniaczy, konserwantów i sztucznych dodatków, rodzaj wykorzystanego mięsa, który ma wpływ na smak i konsystencję pasztetu, oraz dodatki, które nadają wyrobowi inne nuty smakowe, np. słodycz z suszonych owoców.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl